DE BIERSNORREN

  Vereniging van bierliefhebbers uit Schoonaarde

Over ons ...

De vereniging

Over het tijdstip van ontstaan van de Biersnorren zijn de meningen verdeeld.In elk geval is het meer dan 10 jaar geleden dat Benny De Marsschalck het idee had een snorrenclub op te richten. Algauw werden een aantal besnorde vrienden gevonden die regelmatig een gezellige bijeenkomst hielden. Een gemeeschappelijke interesse werd gevonden in bier, in het bijzonder Belgisch bier. De combinatie van bier en snorren leverde algauw een originele naam op: De Biersnorren.

De eerste bijeenkomsten verliepen informeel en vonden eerst bij elk van de Biersnorren om beurt thuis plaats. Later werd gebruik gemaakt van de kleine kantine van Juventus Schoonaarde. Toen Benny in 2006 zijn café Bij Lange Pier opende, was een definitief lokaal gevonden.

In de loop der jaren kregen ook de activiteiten van de Biersnorren vaste vorm. Belangrijk hierin waren de proeverijen, waarbij telkens 6 bieren werden geproefd en dit vergezeld van tekst en uitleg over het bier en de brouwerij door Benny. Ondertussen zijn er al meer dan 50 proeverijen geweest en werden meer dan 300 bieren geproefd. Een lijst van alle geproefde bieren kan je op deze website terugvinden.

Het Snorrenbal was ook een jaarlijkse activiteit waar mooie herinneringen aan verbonden zijn. Bekende en minder bekende Vlamingen kwamen er optreden en er werd gedanst tot in de vroege uurtjes. Schoonaarde leerde zijn zonen, de Biersnorren, kennen.

Er werd jaarlijks ook een bezoek gebracht aan een bierfestival, zoals het BLES bierfestival in Zottegem of het Zythos Bierfestival in Sint Niklaas. Ook een treinreis naar een Vlaamse stad, een kroegentocht en een jaarlijkse nieuwjaarsreceptie werden aan de kalender toegevoegd. Op het einde van het werkjaar werd afgesloten met een familiale fietstocht en een barbeque.

In 2011 werd, ter gelegenheid van 600 jaar Schoonaarde, voor het eerst een bier voorgesteld: Plekker. Deze stevige tripel van 8,5 Vol % werd gebrouwen door Brouwerij Boelens uit Belsele. Tijdens een feestelijke receptie op het kerkplein van Schoonaarde kon iedereen dit bier gratis komen proeven.

De laatste jaren werden ook een aantal activiteiten georganiseerd voor niet-leden. Zo is er de jaarlijkse eind oktober onze Bierkwis waar lokale ploegen en bierverenigingen het tegen elkaar opnemen. In december houden we een proeverij met gastspreker waarop we steeds heel veel mensen mogen verwelkomen. In 2014 vierden we onze 10de verjaardag en we deden dit met een Biersnorrenfestival en een Fietszoektocht langs verdwenen brouwerijen in Dendermonde. De Biersnorren werden in 2014 ook volwaardig lid van ZYTHOS .